Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Buitenlandretraite

Tijdens retraites krijg je vaak andere dingen dan waar je aan dacht. Of waarvoor je ging. Het zijn vaak de ‘bijzonderheden- buiten-het-programma-om’ die voor altijd in je herinnering zullen blijven. Ik merkte dat met de retraites waar ik zelf als deelnemer meeging, en nu ook met de retraites die ik zelf organiseer.

 

 

Dat is ook de reden dat ik vooraf niet zoveel aandacht besteed aan het programma. Wel zo ongeveer hoor, omdat onze mind nu eenmaal wil weten wat je gaat doen. Controle willen houden is voor de meeste mensen ‘een dingetje’. (dus hierbij; Prachtige accommodatie, ademsessie, truffelceremonie, meditaties, cacaoceremonie, wandelen, visualisaties.)

 

Maar mee nog hoop ik altijd op deelnemers die meegaan omdat ze ineens voelen dat ze erbij moeten zijn.

 

Want wat ik zeg; als je erop vertrouwt dat je veel meer gaat ontvangen…. Wooooooow, geloof me…. ook tijdens deze retraite naar Zuid Afrika gebeurt dat elke dag.

 

Wat er dan zoal spontaan ontstond:

 

 

  • We werden uitgenodigd om naar een Afrikaanse kerkdienst te komen. Waar de helft van de deelnemers (en ik ook) naar toe gingen en genoten van de preek die uitgerekend ging over…. Retreat & return.
  • Ik deed spontaan een familieopstelling voor iedereen die zin had en degene om wie het draaide zei later dat dit voor haar het mooiste was van de hele retraite.
  • We hebben talrijke vallende sterren gezien, en ’s avonds een tijdje in het gras gelegen om sowieso van de sterren te genieten.
  • We hoorden van een Afrikaanse foodmarket en besloten, voor iedereen die wilde, onze vrije avond in te ruilen, om daarheen te gaan. De hele groep ging mee..
  • Het laatste stukje op de Tafelberg kwamen onze deelnemers een andere groep tegen en gezamenlijk moedigden ze elkaar aan, om die laatste heldhaftige meters juichend af te leggen.
  • Tijdens de cacaoceremonie bleek er een gemeenschappelijk thema te zijn tussen een aantal deelnemers, wat zorgde voor begrip en ontroering.
  • Door zes personen werd een tatouage gezet.
  • Twee personen besloten nog samen langer te willen blijven, terwijl ze elkaar voor die tijd nog niet kenden. Er ontstaan sowieso altijd vriendschappen, heel bijzonder!

 

Ik kan het niet uitleggen allemaal, misschien moet je het gewoon zelf ervaren. De volgende mogelijkheden voor ‘Lichtjes op Reis’ vind je hier.